Μαρτυρίες (γραπτές)

Ο Στέλιος Καϊτανίδης είναι ειδικός παθολόγος και ομοιοπαθητικός και παρακολούθησε το 1ο Εισαγωγικό Σεμινάριο για την Οργονομία, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Γνώρισα την οργονομία ως θεραπευόμενος. Από το 3ο έτος της Ιατρικής έκανα προσωπικές συνεδρίες, που με βοήθησαν αρκετά στο να ισορροπήσω εσωτερικά προσωπικά μου θέματα. Όλοι έχουμε περιθώριο βελτίωσης και, ως προς αυτό, με βοήθησε σημαντικά.
Για μένα ήταν πολύ σημαντικό, και πάντα το είχα κατά νου, να παρακολουθήσω έναν εκπαιδευτικό κύκλο σε σχέση με τη χαρακτηρανάλυση, το έργο του Ράιχ, την Οργονομία κλπ. Κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει μόνο στην Αμερική και δεν ήταν εύκολο, λίγοι το κατάφεραν. Οπότε, μόλις άκουσα ότι θα γίνει ένα παρόμοιο σεμινάριο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, το θεώρησα χρυσή ευκαιρία.
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου ήταν για μένα μια εμπειρία ζωής, ξεπερνάει την πρόσληψη γνώσης. Ανοίχτηκε μπροστά στα μάτια μου και ερμηνεύτηκε ο κόσμος, οι άνθρωποι, οι συμπεριφορές.
Μέχρι το σημείο εκείνο, πριν το σεμινάριο, παρατηρούσα συστηματικά τους ανθρώπους, πράγμα που είναι μέρος της δουλειάς μου ως ιατρού. Αλλά και στην προσωπική και την κοινωνική μου ζωή, έβλεπα συμπεριφορές και φαινόμενα κι έλεγα έτσι είναι οι άνθρωποι. Μετά το σεμινάριο αυτό, το τοπίο ξεκαθάρισε. Όλα είναι ερμηνεύσιμα.
Ειδικότερα ως επαγγελματία υγείας, με βοηθάει στην κατανόηση του άλλου, να αναγνωρίζω τα όρια και τις δυνατότητες του συνανθρώπου μου, του θεραπευόμενου, να ξέρω μέχρι πού μπορώ να προχωρήσω και τι να του ζητήσω να κάνει, τι μπορώ να περιμένω από αυτόν, τις προδιαγραφές του με δυο λόγια.
Στο διαγνωστικό κομμάτι, η ομοιοπαθητική προσέγγιση είναι διαφορετική, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, η χαρακτηρανάλυση είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο. Κυρίως στον τρόπο επικοινωνίας, στο πώς να προσεγγίσεις τον θεραπευόμενο.
Αλλά και ως άτομο με έχει βοηθήσει αυτή η γνώση, στην αντίληψη του κόσμου γενικότερα, πέρα από την ιατρική. Ο προβληματισμός και η στεναχώρια μου είναι ότι αυτό το σύστημα δεν έχει τη διάδοση που θα έπρεπε».

Στέλιος Καϊτανίδης

—————————–

Το Εισαγωγικό Σεμινάριο Ψυχιατρικής Οργονοθεραπείας και Χαρακτηρανάλυσης καταρχήν εμπλούτισε τις, ομολογουμένως λιγοστές, γνώσεις μου για την επιστήμη της ψυχιατρικής οργονοθεραπείας, με βοήθησε να εξοικειωθώ με την ορολογία της και να εκτιμήσω το έργο του ιδρυτή της, Wilhelm Reich, την οπτική, τα πειράματα και τις ανακαλύψεις του. Πολύ σημαντική εκτιμώ πως είναι και η διαπίστωση στην οποία οδηγήθηκα, γύρω από την αξία –αν όχι ανάγκη– της οργονοθεραπείας για κάθε άνθρωπο.

Πάνω από όλα όμως, καθώς είμαι πατέρας, το σεμινάριο αυτό μου αποκάλυψε μια ολοκληρωμένη και πολύ διαφορετική θεώρηση για την ανατροφή των παιδιών, την πρόληψη πράξεων και συμπεριφορών που τα στιγματίζουν και προκαλούν τον σχηματισμό της θωράκισης. Η θωράκιση, αυτός ο αμυντικός μηχανισμός κάθε ζωντανού οργανισμού, για να προστατεύεται από υπαρκτούς ή και ανύπαρκτους κινδύνους του περιβάλλοντος, είναι αυτός που αποτρέπει τους ανθρώπους από την απόλαυση του δώρου της ζωής.

Β.Τ.