Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας

Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και παρεμφερών κλάδων, είναι η Ψυχιατρική Οργονοθεραπεία, όπως την εισήγαγε και τη διαμόρφωσε ο μαθητής του Φρόιντ, ιατρός Βίλχελμ Ράιχ.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ψυχιατρικές και ψυχοσωματικές (βιοπαθητικές) διαταραχές, χωρίς να καταφεύγει απαραίτητα στη χρήση ψυχοδραστικών φαρμακευτικών ουσιών, δηλαδή των λεγόμενων ψυχοφαρμάκων.

Βασίζεται στην τεχνική της ανάλυσης του χαρακτήρα (χαρακτηρανάλυση) και στη βιοφυσική εργασία, δηλαδή στη μυϊκή επεξεργασία των εντάσεων και μυϊκών ακαμψιών του σώματος, οι οποίες δεσμεύουν και καταστέλλουν τις συγκινήσεις, αποτρέποντας έτσι τη βίωση, συνειδητοποίηση και λυτρωτική έκφρασή τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι ένα εξαετές σεμινάριο, δομημένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών ψυχοθεραπείας περί επάρκειας των εκπαιδευομένων ψυχοθεραπευτών. Ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ιατρούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές πιστοποιημένους από την European Psychotherapy Association (ΕΑΡ) ή/και την European Association of Body Psychotherapy (EABP), αλλά και σε αποφοίτους ΑΕΙ ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών), οι οποίοι επιθυμούν να εκπαιδευτούν στην Ψυχιατρική Οργονοθεραπεία και Χαρακτηρανάλυση.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που διαθέτουν τους απαραίτητους τίτλους σπουδών και επιθυμούν να εγγραφούν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο θα γίνονται δεκτοί μόνο εφόσον έχουν εδραιώσει μία σχετικά υγιή βιοψυχική δομή μέσω ψυχιατρικής οργονοθεραπείας και επαρκούς χαρακτηραναλυτικής αναδόμησης.

Από την ακαδημαϊκή περίοδο 2019-2020 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρέχεται και σε αγγλόφωνους σπουδαστές μέσω παράλληλης μετάφρασης και οπτικού υλικού στην αγγλική γλώσσα, εφόσον βέβαια πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. (Τίτλοι σπουδών, και κατάλληλη βιοφυσική και χαρακτηρολογική δομή.)

Στο σεμινάριο διδάσκει ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Νάσος Τεόπουλος, εκπαιδευμένος στην ψυχοθεραπευτική τεχνική της οργονοθεραπείας στο Αμερικάνικο Κολέγιο Οργονομίας, του οποίου υπήρξε κλινικός συνεργάτης (clinical associate) μέχρι το 2011, και συμμετείχε στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιατρικής Οργονομίας του Κολεγίου (1997-2011). Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών ΕΔΩ.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail seminar@wilhelmreich.gr  ή στο τηλέφωνο 2107609080.