Βίντεο: Kίνηση στην «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ

Οι μελετητές της οργονομίας αναγνώριζαν από παλιά στη ζωγραφική του Van Gogh την κίνηση της οργόνης στην ατμόσφαιρα. Έρχεται τώρα ένας Έλληνας. με ένα διαδραστικό βίντεο, να δώσει κίνηση στον πιο εντυπωσιακό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου, την «Έναστρη νύχτα» και να ζωντανέψει παραστατικά την κυματοειδή και στροβιλιστική κίνηση της ατμοσφαιρικής οργόνης.

Ακόμα και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου εκτίθεται ο πίνακας, προώθησε το διαδραστικό αυτό βίντεο στο facebook. Κι όλα αυτά ξεκίνησαν από τα Γιάννενα. Δημιουργός του βίντεο, είναι ο 38χρονος Πέτρος Βρέλλης. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο επάγγελμα (δουλεύει στην Περιφέρεια Ηπείρου), αλλά και απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η δουλειά του τράβηξε την προσοχή και του Μουσείου Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, και συγκεκριμένα κάποιων επιμελητών που έχουν αναλάβει να στήσουν μια προσωρινή έκθεση για τον μεγάλο ζωγράφο, δεδομένου ότι το μουσείο ετοιμάζεται να κλείσει λόγω ανακαίνισης. Στην προσωρινή αυτή έκθεση, ο Πέτρος Βρέλλης κλήθηκε να δώσει το παρών τον Σεπτέμβριο (2012) προκειμένου να φιλοξενηθεί και το διαδραστικό του βίντεο.